Wapen van Suriname

ONZE INTRODUCTIES

Wapen van Suriname sinds 1975

Het wapenschild van Suriname bestaat uit een ovalen gedeeld schild met op de linkerhelft een zeilschip op zee, en op de rechterhelft een koningspalm op de aarde. In het midden bevindt zich een groene ruit, met daarin een vijfpuntige ster. Het schild wordt geflankeerd door twee indianen, met daaronder een wimpel met het devies justitiapietasfides.

Omschrijving

Het zeilschip symboliseert het verleden, de palm symboliseert de toekomst en de ster symboliseert de welvaart.[1] De sterpunten symboliseren de vijf continenten waar de inwoners van Suriname vandaan zijn gekomen: Afrika, Amerika, Australië, Azië, Europa.[2] Het devies is latijn en betekent ‘gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen’. De schilddragers symboliseren Surinaamse indianen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

img-59

Vlag van Suriname

De nationale vlag van Suriname is de vlag van de Republiek Suriname.

Hij werd officieel in gebruik genomen op 25 november 1975, bij de viering in het sportstadion van het bereiken van de onafhankelijkheid van het land. De vlag bestaat uit vijf horizontale strepen, van boven naar onderen in de kleuren groen (dubbele breedte), wit, rood (viervoudige breedte), wit en groen (dubbele breedte). In het centrum van de vlag bevindt zich een gele, vijfbenige ster.

Het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; het wit staat voor vrijheid en gerechtigheid (vrede) en de kleur groen is symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een “gouden” toekomst oftewel, zoals scholieren wordt geleerd: eenheid. Volgens Surinames eerste president, Johan Ferrier, in Laatste gouverneur, eerste president (1975), is de positie van de punten nog onderwerp van debat geweest en werd ervoor gekozen twee punten omlaag te richten: ‘met beide benen stevig op de grond’.

 

Bron: Wikipedia

56